A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek.
A gyógynövény gyulladáscsökkentő és erős emlékezet erősítő.
A vizsgálatok során, még kis mennyiségű zsálya fogyasztásakor is kimutatták, hogy az jelentősen növelheti a memóriát.
Az is ismert már 2003 óta, hogy a kínai zsálya, vagy Danshen, hatóanyaga nagyon hasonlít az Alzheimer-kór kezelésére használt gyógyszer hatóanyagára.
A gyógynövényt több mint 1000 éve használják agyi problémák kezelésére.
A zsályáról bebizonyosodott, hogy támogatja az agy interkonnektivitását, vagyis az agy részeinek összeköttetéseit.
Ez mindenki számára fontos lehet, annak is, aki Alzheimer-kórban szenved, vagy sem.
A zsályában található antioxidáns, a carnosic sav, áthatol a vér-agy gáton és megállítja a szabad gyökök által okozott károsodást az agyban.
Ugyanez az antioxidáns növeli testünk glutation termelését, amely egy fontos öregedésgátló antioxidáns – javítja a vérkeringést, és kitágítja a középső agyi artériákat.
Glutationt ténylegesen mindenféle agyi betegség kezelésére használják, beleértve az autizmust vagy az Alzheimer-kórt.
Az agy jó véráramlása nagyon fontos.
Annak akadályoztatása agysorvadáshoz, agylágyuláshoz és egyéb más problémákhoz vezethet
Ugyanez az antioxidáns növeli testünk glutation termelését, amely egy fontos öregedésgátló antioxidáns – javítja a vérkeringést, és kitágítja a középső agyi artériákat.
Glutationt ténylegesen mindenféle agyi betegség kezelésére használják, beleértve az autizmust vagy az Alzheimer-kórt.
Az agy jó véráramlása nagyon fontos.
Annak akadályoztatása agysorvadáshoz, agylágyuláshoz és egyéb más problémákhoz vezethet
A zsálya gombaellenes, vírusellenes és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik.
Magas vastartalma hatékonyan enyhíti az enyhe vagy a közepesen súlyos szorongásos állapotokat.
Továbbá, egy 2010-es elemzés több mint 3100 élelmiszer közül a zsályában mutatta ki azt, hogy a legmagasabb anti-oxidáns tartalommal rendelkezik.
Magas vastartalma hatékonyan enyhíti az enyhe vagy a közepesen súlyos szorongásos állapotokat.
Továbbá, egy 2010-es elemzés több mint 3100 élelmiszer közül a zsályában mutatta ki azt, hogy a legmagasabb anti-oxidáns tartalommal rendelkezik.
A zsálya csodálatos pikáns ízt kölcsönöz a házi leveseknek, főképp a paradicsomlevesnek, a lencsefőzeléknek, de nyersen is ehető salátához adva.
Jó ötlet saját salátaöntetet késziteni olívaolajjal, citrommal és tengeri sóval, friss zsályával.
A friss gyümölcsleveket különösen ízletessé teszi.
A zsálya tea is nagyon hatásos, elkészítéséhez néhány zsályalevelet forró vízben kell áztatnunk pár percig, majd természetes növényi édesítőszert adunk a teához.
Jó ötlet saját salátaöntetet késziteni olívaolajjal, citrommal és tengeri sóval, friss zsályával.
A friss gyümölcsleveket különösen ízletessé teszi.
A zsálya tea is nagyon hatásos, elkészítéséhez néhány zsályalevelet forró vízben kell áztatnunk pár percig, majd természetes növényi édesítőszert adunk a teához.
Természetesen az ilyen természetű problémák esetén a méregtelenítés is nagyon fontos.
Tipp:
Mindenféle friss fűszernövényt rendszeresen hozzáadni a napi menühöz nem is olyan nehéz, ha otthon, a konyhában, pár kis virágcserépben termesztünk egy párat belőlük.
Mindenféle friss fűszernövényt rendszeresen hozzáadni a napi menühöz nem is olyan nehéz, ha otthon, a konyhában, pár kis virágcserépben termesztünk egy párat belőlük.
(Forrás: naturahirek.hu)
Tavaszi saláta recept
Hozzávalók / 4 adag
* 1 kígyóuborka* 8 szem ropogós retek
* 1-1 piros- és lecsópaprika
* koktélparadicsom (ízlés szerint)
* 3 fej újhagyma ca. 3 cm zöldjével
* 10-15 szem olívabogyó (ízlés szerint zöld, fekete, töltött avagy "pur", stb...)
* 1 kis doboz kukoricakonzerv
* 1 cs feta sajt
* 1 közepes fokhagyma
* fehér balsamico ecet (ízlés szerint adagolva)
* 2 ek olívaolaj
* só, őrölt fekete bors
* 1 maroknyi petrezselyem
* 2 levél zsálya
* 4-5 levél bazsalikom
Elkészítése
- 1. A hagymákról lehántjuk a külső rétegeket, megmossuk, vékony karikákra vágjuk.
- A fokhagymát kiszabadítjuk a héjából, és cakkos étkező késsel elkaparjuk.
- 2. A kukoricát leszűrjük, és röviden hideg vízzel leöblítjük.
- Az uborkát, a paprikákat és a paradicsomokat alaposan megmossuk, leszárítjuk.
- 3. Az uborkát meghámozzuk, és kávéskanál segítségével kikaparjuk a közepét.
- Hosszában 1/2 cm-es csíkokra vágjuk, majd felkockázzuk őket.
- A paprikát felvágjuk, a szeleteket szinten hosszában 1/2 cm-es csíkokra vágjuk, és mint az uborkát, szintén apróra felkockázzuk.
- 4. A cocktail paradicsomokat egyben hagyjuk.
- A retkeket mossuk, szárítjuk, kettévágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
- 5. Egy salátás tálba tesszük a felvágott zöldségeket, hozzáadjuk az olívabogyókat, a nem túl finomra vágott petrezselymet, beletépkedjük a zsálya és bazsalikomleveleket, megborsozzuk, ízlés szerint meglocsoljuk a balsamico ecettel és az olívaolajjal.
- 6. Az egészet óvatosan megkevergetjük, majd megszórjuk a kockákra vágott feta sajttal.
- Tálalás előtt sózzuk, így nem enged levet.
- Ekkor egyszer-kétszer óvatosan újból átforgatjuk.
(Forrás: nosalty)