GYÓGYULJ ÉS GAZDAGODJ!

2015. augusztus 4., kedd

Gyógyító szilva: frissít, nyugtat, „gondolkodtat”

A szilva igazán finom gyümölcs. 
Nyersen és feldolgozva is szeretjük, ám talán kevesen tudják, hogy fogyasztása jótékony hatású az emberi szervezetre.

szilva1


A szilva rendkívül gazdag káliumban, elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának megtartását, a szívritmus normalizálását és a salakanyagok kiürítését, továbbá a vasnak, a kalciumnak, a magnéziumnak és a foszfornak is gazdag forrása.

B-vitamin tartalmának köszönhetően az idegrendszerre és az agyműködésre is jótékonyan hat. 
A benne lévő B-vitamin nagyon fontos az idegrendszer számára, ezáltal segítik az agy anyagcseréjét, így elősegítik a megfelelő gondolkodást, a memória működését.

Fogyókúra során megköti a fölösleges zsírt. 
Napi 20 dkg szilva elfogyasztása olcsó és ízletes, jó kiegészítője lehet egy fogyókúrás menünek

A friss szilva segíti a szép bőr kialakulását és megmaradását. Fáradságűző, regeneráló, frissítő kúrát is tarthatunk a szilvával. 

Kifejezetten nyugtató hatású.
A szilva is frissen a legfinomabb és a legvitamindúsabb. 

Tárolása nem okoz gondot, hűvös helyen napokig is eltartható.

Így fogyaszd a szilvát!

Nyersen: augusztus és szeptember magasságában legjobb, ha nyersen fogyasztod a szilvát, hiszen ebben a formában tartalmazza a legtöbb vitamint, ásványi anyagot.

Lekvárként: a téli hónapokban lekváros kenyér, barátfüle vagy gombóc formájában fogyaszthatod a szilvát. 
A gyümölcs így is megőrzi a benne lévő emésztésserkentő hatású szorbitolt, valamint rosttartalmát.

Aszalt szilvaként: az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sűrítve. 
Különösen ott van nagy szükség rá, ahol nem fogyasztanak elegendő zöldséget és gyümölcsöt, hogy folyamatosan tisztítsák a vért.  
Az aszalt szilvát megfőzzük vagy éjszakára leáztatjuk, és a levét megisszuk. 
A leáztatott szilvalé az egyik leggazdagabb forrása a vasnak, kalciumnak, magnéziumnak és foszfornak. 
Fogyassz belőle minél többet az idénygyümölcsöket nélkülöző téli hónapokban!
szilva2



Kedvcsinálónak pedig, íme három szilvás recept! 

Szilvasajt


Sűrű szilvalekvárt főzünk (addig kell főzni, míg a kanál megáll benne). Ekkor tegyünk bele citrom- és narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget, egész mandulát (héja nélkül) vagy ahelyett negyed gerezd diót. 

Ha teljesen kihűlt, nedvesített nyújtódeszkán szaggassuk tetszés szerinti darabokra, és meleg helyen, nappal meleg levegőn, kint a szabadban szárítsuk meg. Kitűnő csemege.

Szilvasajt másképpen


A leforrázott, meghámozott, magjától megtisztított szilvát addig pároljuk saját levében, míg olyan puha lesz, hogy áttudjuk passzírozni. 

Ezután a szilvát súlyával azonos mennyiségű cukorral addig főzzük állandóan keverve, míg a kanálról leválik. Vízzel kiöblített kis tálkákba vagy birssajtformákba öntjük. 
Ha kihűlt, kifordítjuk a formákból, tepsibe helyezett fehér papírra rakjuk őket. 
Langyos sütőben megszárítjuk, és pergamen- vagy zsírpapírba csomagolva, hűvös, száraz helyen tartjuk. (Még finomabb, ha a felfőzés végén negyed diókat vagy hámozott mandulát szórunk közéje.)

Fahéjas szilvás rétes


Hozzávalók: 3 kanál édes kekszmorzsa (lehet darált keksz is), 1 citrom, 1 kiskanál őrölt fahéj, 3 kanál cukor, 1 kg szilva, 6 réteslap, 5 dkg vaj vagy sütőmargarin.

Elkészítése: a megmosott szilvát hosszában vágjuk félbe, magozzuk ki, és tegyük egy keverőtálba. Szórjuk bele a cukrot, a fahéjat, a citrom reszelt héját, az édes kekszmorzsát, és lazán forgassuk össze. 2×3-as réteslapot terítsünk enyhén nedves konyharuhára, majd minden lapot locsoljunk meg kevés olvasztott vajjal vagy sütőmargarinnal, és kanalazzuk a felénk eső oldalára a töltelék felét. 
A konyharuha segítségével ne túl szorosan csavarjuk fel a tésztát, majd fektessük a rétesrudakat sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg olvasztott vajjal vagy sütőmargarinnal, és 190 fokos sütőben süssük pirosra. 
Ha elkészültek a rétesek, 10 percig pihentessük, majd vágjuk nem túl vastag szeletekre, és porcukorral megszórva kínáljuk.
Írta: Kulisch-Szabó Szilvia
(Forrás: sokszinuvidek.hu)