GYÓGYULJ ÉS GAZDAGODJ!

2016. március 2., szerda

A kollagén és a porcok (A kollagén természetes forrásai)

A porc hasonlít a gumihoz, a csontok végein található, elsődleges funkciója az, hogy csökkentse a súrlódást az ízületek között. A kollagén a porcok egyik legfontosabb alkotó eleme, 67% – át alkotja a porcoknak,  zselés anyagával hálószerűen védelmezi és táplálja azokat.
A porcok keménykötésűek, de mégis rugalmasak, elasztikus felépítésűek. Bírják a feszültséget és a húzással szemben is, nagy az ellenállóerejük. Mivel a kollagénnek magas az aminosav tartalma, nagy szerepe van a porcok egészségének megőrzésében.

Kollagén a porcolaj

A porcok nem tartalmaznak ereket, és idegvégződéseket sem, ezért amikor a porcokban fellép a kollagén hiány, nem érzékeljük azonnal, csak akkor, amikor mindez jelentős fájdalommal párosul. Ez a fájdalom az idő előre haladásával egyre csak erősödik.
Klinikai tanulmányok igazolják, hogy a szájon keresztül elfogyasztott kollagén belülről táplál, felszívódik a belekben, majd pedig felgyülemlik a porcokban és itt fejtik ki tápláló hatásukat. Kollagén hiányában a porcok nem tudnak egészségesen fejlődni. A kollagén segít a porcsejtek aktivitásában, folyamatos megújulásában, és életben maradásában, megtartja a porcok számára szükséges vízháztartást, normalizálja a porcok anyagcseréjét, elősegíti a porcok fő összetevőinek termelését. Lelassítja a porcok építő anyagainak elavulását. A kollagén elengedhetetlen a porcok egészségének megőrzéséhez.

A kollagén, mint összetevő

A kollagén az izmok, ízületek, inak, porcok, szalagok és csontozat természetes összetevője. A kollagén összetart, erőt és rugalmasságot kölcsönöz a test különböző szöveteinek és sejtjeinek. A kollagén egy szerkezeti protein, egy megszilárdító ragasztóanyag. A csontok, az ízületek, a porcok, az ízületi nedv, az inak, a szalagok molekuláris szerkezetükben hasonlóságot mutatnak. A kollagén táplálék az ízületi porc és ízületi tok újjáépítésében, így alkalmazhatjuk porcépítőként ill. az ízületek közötti „kenőanyag” újratermelésében is.

Az ízület igen kifinomult mérnöki alkotás

Ízületek nélkül a test csaknem teljesen merev és mozdulatlan lenne. Vannak azonban olyan ízületek is – például az alsó lábszár csontjain -, amelyek a hajlékonyság helyett a stabilitást is szolgálják. Az ízület igen kifinomult mérnöki alkotás. Részét képezik a csontok, amelyek forognak, hajlanak és elcsúsznak egymáson, az izmok, amelyek húznak, valamint az erős inak (az izmok kötélszerű inakkal tapadnak a csontokhoz, s húzóerejük révén mozgatják azokat) és szalagok, amelyek minden szerkezeti elemet a helyén tartanak. A csontok találkozási pontja az ízület. Csoportosításuk, felépítésük és mozgásirányaik alapján történik. Vannak szabadon mozgatható és korlátozottan mozgatható ízületek (a gerincoszlop és a medencealap ízületei). A szabadon mozgatható ízületeket, az ízületi tok által kiválasztott ízületi nedv síkosítja. A forgó és hengerízület egy síkban mozog (jobbra-balra, fel és le), a tojásízület két egymásra merőleges irányú mozgásra képes. A vállízület egy gömbízület, egy mozgékony és bonyolult ízület a testben.

Az ízületeket olajozó rostos fehérje a kollagén.

Az ízületek a csontjaink mozgatásában segítenek és bizony sérülékenyek. Az ízületek porccal borítottak, amit ízületi tok véd és a szalagok. A porcokat az ízületi folyadék táplálja. Az ízületek sérülései a rándulások (a szalagok és az ízületi tok megnyúlnak vagy részben elszakadnak) és a ficamok ( általában a szalagok és az ízületi tok szakadásával jár).
Az izmok inakon keresztül kapcsolódnak a csontokhoz. Az ín tömött rostos kötőszövet, amelyet a kollagén nevű fehérje szilárd rostjai építenek fel. Az inak az izmokkal ellentétben nem nyúlnak, de rendelkeznek némi rugalmassággal. Kapcsolódási helyükön az ín rostjai áthatolnak a csont külső hártyáján és beágyazódnak a csontszövetbe. Az így létrejött kapcsolat nagyon erős és az ín nagy feszültséget képes elviselni szakadás nélkül. Az inak egy részét, például a kéz –és a lábfej inait ínhüvelyeknek nevezett rostos tok veszi körül. Az ínhüvely síkosító folyadékot választ ki, ami védi a csont felszínén elmozduló inakat a súrlódástól.
A csontok találkozási pontját ízületnek nevezzük. A test legtöbb ízülete szabadon mozgatható, ezeket az ízületi tok által kiválasztott ízületi nedv síkosítja, ami lehetővé teszi az ízület felszínének minimális súrlódással járó mozgását, ill. védő funkciót is ellát, zsírokat és fehérjéket tartalmaz mellyel táplálja a csontvégeket borító porcot.

Rezgéscsillapító kollagén fánk

A térdben, csuklóban, gerincoszlopban rezgéscsillapító rostos korongok találhatók az ízesülő csontok között, amelyek védik a csontokat a sérülésektől. A térd és a csukló korongjait félhold alakú ízületporcnak – meniscus- a gerincoszlop korongjait pedig porckorongnak nevezik. Felépítésük egy lekváros fánkéhoz hasonlít. Itt a lekvár helyett egy zselés anyag található, ami vízből és kollagénből áll. Az ízületek sérülése gyakran porckopásnak köszönhető, amely károsítja a csontvéget fedő porcréteget. A kollagén a rezgéscsillapító rostos korongok táplálója.

Az Inak kollagénből állnak

Az inak legnagyobbrészt kollagénből, tömött, rostos kötőszövetből állnak. Rostjaik párhuzamos nyalábokban futnak, nagy szilárdságú köteges szerkezetet alkotva.

Fiatalnak érezni magunkat és annak is látszani.

Az öregedés során kollagén hiány léphet fel, a porcok rugalmassága csökkenhet. Ez megmagyarázza, hogy az évek múlásával, miért lesz egyre nehezebb szaladni és ugrálni. Mi a kulcsa annak, hogy fiatalnak érezzük magunkat és annak is látszunk? A porcokban fellelhető elsődleges protein a kollagén, amely erőt és rugalmasságot biztosít. A szövetek kialakulásának és megújulásának kulcsa, hogy a kollagént a szervezet igény szerint más forrásból is fel tudja venni. A kötőszövet és az inak kialakulásának érdekében testünknek a protein szintézist kell beindítania. Ez az anyagcsere folyamat, egy katalizátort igényel, egy olyan anyagot, amely a kémiai reakciók ritmusát serkenti, anélkül, hogy bármiféle változást hozna létre.

Tudta?

– Függés
A csontok, az ízületek és az izmok kölcsönösen függnek egymástól. Ha a csontvázhoz nem tartoznának izmok, csonthalmazzá omlana össze, mint egy drót nélküli marionettbábu.
– Reuma
A reuma egy gyűjtőnév: ízületi betegségek, anyagcsere okozta csontelváltozások, a gerinc, az inak, és kötőszövet betegségei tartoznak alá.
– Artritis
Ízületi gyulladás. Gyakori és sokszor súlyos gyulladásos reumatológiai betegség, az artritiszt a szervezetbe jutott kórokozó vagy sérülés is okozhatja. Érinthet egy, vagy több ízületet. A kollagén mellett a Leni tablettaboswellia- sav tartalama is segíthet a gyógyulásban.
– Artrózis
Az artrózis (ízületi kopás) az ízületi gyulladások egyik formája, mely az ízületi porc degenerációjával és veszteségével jár. Bizonyos állapotok, betegségek esetén az artrózis előfordulása gyakoribb, így pl. elhízás kapcsán, ízületi műtétek után, vagy egyes betegségek (köszvény, cukorbetegség) esetén.
– Ínhüvely gyulladás
Gyakran sérülnek az ínak a sportban és a monoton munka során. Az inak túlnyomórészt kollagénből állnak, regenerálásnál alkalmazzunk kollagént és pihentessük a fájó testrészt.
– Elhízás
Az elhízáskor a testsúly okozta nagyobb terhelés okoz kopásos problémát elsősorban a térd ízületében. Az ismételt balesetek, pl. sportolóknál, ahol hirtelen nagyobb terhelésnek van az ízület kitéve szintén gyakrabban vezetnek ízületi problémákhoz.
A leggyakoribb panasz az ismételt használatra bekövetkező fájdalom az érintett ízületben. A duzzanat, az ízület melegsége és a merevség szintén gyakori tünet. Ezek a panaszok hosszabb pihentetés után (pl. színházban ülés) is jelentkezhetnek.
A nagyfokú mozgáskorlátozottság, a pihenés alatt is jelentkező fájdalom már súlyos porckárosodást jelez. A panaszok súlyossága egyénenként is változik, illetve előfordulhatnak vissza-visszatérően – kevesebb panasszal járó időszakot rosszabb követ.
– Oxidatív gyökök
Ízületeink kopása, természetes öregedése összefügg a szervezetben az éveink során egyre jobban felszaporodó oxidatív gyökök káros hatásával. Már fiatal kortól kezdődően folyamatosan károsítják az ízületekben a porcok felszínét. A leépülési folyamat gyulladás nélkül, fájdalommentesen halad egészen addig a pontig, amikor a csontok már összedörzsölődnek és az ízületi toknál gyulladás (artritis)kezdődik.
– Izomfájás
Ha nem is súlyos probléma, az izomgörcs vagy a túlerőltetésből fakadó izomfájás igen kellemetlen tud lenni. Ráadásul egy hobbikertész éppolyan könnyen megkaphatja, mint egy élsportoló atléta. A kollagén és bromelán enzim a regenerálási idő felgyosításában játszhat szerepet.
– Izomhúzódás és rándulás
Bárkivel előfordulhat, hogy megrándul a bokája, vagy meghúzódik az izma, akár a túlzott megerőltetéstől, akár mert rosszul lép. Ezek a problémák meglepően jól kezelhetők alternatív módszerekkel.
Gyorsítsa a gyógyulási folyamatot. A porcokat (a szervezet „lökésgátlóit”) alkotó kollagén feladata az ízületek és ínszalagok erősítése és védelme. A kollagén erősíti és óvja az ízületeket, s ezzel elősegíti a rándulás és az izomhúzódás gyorsabb gyógyulását.
A gyömbér  hagyományos gyógymódként külsőleg és belsőleg alkalmazva gyulladáscsökkentő. Az Ázsiai gázló segíti a kötőszövetek regenerálódását, és fokozza a vérkeringést.
– Kísérlet
Egy újabb kísérlet során, amelyben 59 rándulásos, illetve ínszalag szakadásos személynek 1-3 héten át naponta háromszor 500 mg bromelint adtak, kiderült, hogy ez a kiegészítő jelentősen csökkenti a dagadást, az érzékenységet és a fájdalmat pihenés és mozgás közben egyaránt. Az eredmény szinte ugyanolyan jó volt, mint azoknál, akik NSAID-okat (nem szteroid alapú gyulladás gátlókat), például aszpirint szedtek.
– Rándulás
A rándulás gyengítheti és megnyújthatja az inakat, ami miatt gyengülnek az ízületek; ezért visszatérő sérülésekhez vezethet. Edzés, fárasztóbb testmozgás előtt ne mulassza el a bemelegítést, s kondíciójavító tevékenységét csak azután kezdje. A meggyengült ízületeket jól védik a rugalmas gumipántok. A bemelegítéshez használjon Menta-rozmaring masszázsolajat.
Kollagén élelmi forrásai
Hús
A hústermékekben, főleg a szárnyasokban és a halakban van sok kollagén. A legtöbb kollagén ezeknek az állatoknak az inaiban, porcaiban és bőrében található meg, amit legtöbbször nem használunk fel az ételekben. A csontok is sok kollagént tartalmaznak, de sajnos ezeket a részeket sem fogyasztjuk el. A húsok kisült zsírja is sok kollagént tartalmaz, ebből érdemes húslevest főzni.
Zselatin
Az étkezési zselatin éppen olyan fehérjékből épül fel, mint a kollagén. A zselatinnak kevés színe, íze vagy szaga van, így kiválóan lehet használni sok ételhez. Sok édesség és desszert készül belőle, pedig sokan nem is tudják, hogy a zselatin állati alapú élelmiszer – sertés vagy marha bőrből, csontból vagy porcból állítják elő.
Kiegészítők
Ha a kollagént tartalmazó ételeket nem találjuk vonzónak, akkor nyugodtan fogyaszthatunk kollagén kapszulákat helyette. A cápaporc például a kollagénen túl kalciumot és ként is tartalmaz és a kondroitin kiegészítő is igazán nagyszerű eredményeket nyújthat a számunkra. A koncentrált zselatin ugyanazokat a hatásokat biztosítja, mint a kollagén tartalmú élelmiszerek. Ezek a kapszulák segíthetnek a porcok állapotának javításában, a csontok rugalmasságának fokozásában és az ízületi gyulladások enyhítésében is.
Gyógynövények, melyek stimulálják a kollagéntermelést
Aloe vera
Az Aloe vera egy olyan növény, amit már Kleopátra idejében is bőrápolásra használtak. Az aloe húsos levelei olyan gélt termelnek, ami képes előmozdítani a sebgyógyulást és az égési sérülések is hamarabb regenerálódnak ezen anyag segítségével. Az Aloe Verát számos bőrápoló termékben megtalálhatjuk, de kiegészítők formájában is fogyasztható. A kollagént termelődését akár 93%-kal is fokozhatja.
Kéri körömvirág
A calendula vagy körömvirág dísznövényként is ismert, de ugyanakkor kiváló gyógynövény is. Sok krémben megtaláljuk, amivel a kollagéntermelést lehet fokozni, illetve a finom ráncokat is eltüntethetjük a segítségével. A körömvirág ugyanakkor antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, valamint hidratálja a bőrt, gyógyítja fertőzéseit és a sérült bőrfelületet is megfiatalítja.
Fekete áfonya
A fekete áfonya egy vadon termő bokron nő. Kicsi, sötét bogyói gyógynövényként használhatóak, de lekvárként és befőttként is kiváló. Általában a hasmenés enyhítésére és a gyomorproblémák orvoslására használják, de magas antocianozid és antioxidáns tartalma miatt a kollagén termelést is javítja.
Galagonya
A galagonya egy tüskés bokor, ami nagyon hasonlít a rózsabokorra. Gyógyító ereje bogyóiban, virágaiban és leveleiben rejlik. A galagonyát évszázadok óta a szívbetegségek kezelésére használják, de számos már egészségügyi előnye is van. Például hatékonyan lehet vele kezelni a porckárosodást és az ízületi gyullafást. A galagonya gazdag antioxidánsokban, antocianidinekben és proantocyanidinszekben, melyek mind a kollagén termelődését serkentik.
(Forrás: diabetika.hu)