GYÓGYULJ ÉS GAZDAGODJ!

2014. július 19., szombat

Allergiások figyelmébe!

Mi is a keresztallergia?

keresztreakció, amit hétköznapi nyelven keresztallergiának nevezünk, egy biokémiai jelenség. Egyszerűsítve: bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Például ha valaki allergiás a fekete ürömre, kerülje a zellert és a lestyánt, mert ezek a közeli rokonságban álló növények ugyanazt a reakciót válthatják ki, mint az üröm.

Keresztreakció nem mindig lép fel, viszont felléphet, és ugyanolyan panaszokat okozhat, mint a már ismert fő allergén. Éppen ezért, ha valaki érzékeny a tyúktojásra, nem ajánlják neki a baromfi szárnyasok (lúd, kacsa) és a madarak (például fürj) tojását sem, hiszen hasonló fehérjék építik fel őket.


Keresztreakciót okozhatnak a magas hisztamintartalmú ételek és italok is. A hisztamin mediátorként működik, hatására vagy fellép, vagy erősödik az allergiás reakció. Például pollenszezonban a pollenallergiát erősítheti a magas hisztamintartalmú étel és ital is. Magas hisztamintartalmú ételek és italok (a teljesség igénye nélkül) a paradicsom, az alkohol, a kávé, a halak, a citrusfélék, a mogyoró, a penészes sajtok, a füstölt ételek, a csokoládé. (forrás: etelallergia.hu)

Ismert keresztreakciók

Nyírfanyirfa_kereszt
Nyírfa / étel keresztallergia: alma, körte, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, szilva, kivi, mogyoró, mandula, zeller, sárgarépa, burgonya
fu_kereszt
Fű / étel keresztallergia: sárgadinnye, görögdinnye, narancs, burgonya, paradicsom, fehérrépa, mogyoró
Parlagfűparlagfu_kereszt
Parlagfű / étel keresztallergia: görögdinnye (midenféle dinnye), banán, cukkini, uborka
Ürömurom_kereszt
Üröm / étel keresztallergia: zeller, sárgarépa, napraforgómag, méz