GYÓGYULJ ÉS GAZDAGODJ!

2015. január 10., szombat

3 tea, melyeket érdemes fogyasztani meghűlés ellen

Képtalálat a következőre: „Az Alnatura bio zöld tea, citromfű és gyömbér teája”


Manapság sokféle teával találkozhatunk a boltok polcain, melyeket meghűlés ellen ajánlanak. Kipróbáltunk hármat közülük, melyektől összetevőik alapján valóban elvárhatjuk, hogy felvértezzenek megfázás ellen, betegség esetén pedig enyhítsék a tüneteket.

A hideg beköszöntével egyre többen figyelnek immunrendszerük erősítésére, melynek elmaradhatatlan része lehet a teafogyasztás. Érdemes tudnunk azonban, hogy bár a gyümölcsteák nagyon finomak, különösebb egészségjavító hatást nem várhatunk tőlük, hiszen nem a zöld tealevelek adják az alapjukat, s így nagyságrendekkel kevesebb antioxidáns hatású polifenolt tartalmaznak, melyektől éppen védekezőképességünk működésének fokozását várnánk.
A gyógyhatású teáktól általában nem remélünk különösebb ízélményt, sőt, legtöbbjük kesernyés ízű, de mi találtunk három teát, melyek nem csak hatásosak lehetnek, de még különleges ízvilágukkal is megajándékoznak.
 Képtalálat a következőre: „Az Alnatura bio zöld tea, citromfű és gyömbér teája”
1. Az Alnatura bio zöld tea, citromfű és gyömbér teája a gyömbér szerelmeseinek igazán kedvére való lehet, hiszen ízében a gyömbér csípőssége az uralkodó, s a zöld tea kesernyésségét még halványan sem lehet érezni. Melegen és langyosan kortyolgatva egyaránt finom. Fogyasztása közben úgy érezhetjük, hogy talán egy kis cukrot kíván a tea, ám szerintünk ettől nem lesz finomabb. Ha mégis édesíteni akarjuk, inkább válasszuk a mézet, ami amúgy is jól passzol a gyömbérhez. S miért érdemes fogyasztani? A zöld tea közismerten erősíti a testet és a szellemet, baktérium- és vírusfertőzés esetén is ajánlott, ráadásul daganatellenes hatással is rendelkezik. Erős antioxidáns, levelei flavonoidokat, katekint, epikatekint, epigallokatekint és epigallokatekin-gallátot tartalmaznak. A zöld tea nem olyan erős antioxidáns ital formájában, mint kapszulába zárva, de azért teaként fogyasztva is kifejti hatását.


A teakeverék másik összetevője, a citromfű elsősorban emésztésserkentő, étvágyjavító, nyugtató és stresszűző hatásáról ismert, de a benne lévő terpének és tanninok vírusellenes tulajdonsággal bírnak, eugenol tartalma révén pedig a baktériumokkal is felveszi a harcot. Láz esetén is ajánlott fogyasztani. Terhesség és szoptatás idején ellenjavallt, de cukor- és májbetegség esetén is körültekintően kell alkalmazni.
A méregtelenítő gyömbért előszeretettel alkalmazzák megfázás esetén, főként mézzel kombinálva, mert fokozzák egymás hatását. A gyulladásokat is mérsékli. Számos immunerősítő tea alkotórészeként találkozhatunk vele, s ezt nem csupán gyógyhatásának, hanem különleges aromájának is köszönheti.
 Képtalálat a következőre: „Mecsek Immunerősítő tea”
2. A Mecsek Immunerősítő teakeverék egy harmonikus, nem erőteljes, aromás, enyhén fűszeres, kellemes ízvilágú tea, mely natúron vagy édesítve egyaránt finom. Egyik fő alkotóeleme a bíbor kasvirág, melyet az egyik leghatásosabb immunerősítő gyógynövényként tartanak számon. Megfázás, influenzafertőzés leküzdésére és megelőzésére is érdemes fogyasztani. Fokozza az immunrendszer működését, melyet a benne található polifenoloknak köszönhet, emellett a gyulladásokat is csillapíthatjuk vele.
A teakeverék másik fő gyógynövénye a hársvirág, mely flavonoid tartalmánál fogva erősíti védekezőképességünket, enyhíti a nátha, a megfázás tüneteit, segít orrdugulás esetén, csökkenti a gyulladást, és oldja a letapadt nyákot.
A fekete bodza virágzata a megfázás és az influenza gyógyítója, főzete csillapítja a köhögést, valamint kiváló izzasztó és köptető hatású.
A lándzsás útifű a köhögés egyik legerősebb ellenszere, de a gyulladáscsökkentésben is jeleskedik, és a letapadt váladék oldása révén is gyors enyhülést hoz. Fontos hatóanyagai közé tartoznak a flavonoidok, a C-vitamin és a cink.
3. A Bio Mandala Evergreen teakeverék szintén fantasztikus, harmonikus ízélményt nyújt. Fő összetevői az eukaliptusz, a verbéna és a zsálya. Az eukaliptusz tea fogyasztása különösen ajánlott a megfázásos időszakban, mert erős antimikrobiális és immunerősítő hatással rendelkezik. Gazdag forrása az antioxidáns hatású biológiailag aktív vegyületeknek, csillapítja a lázat és a köhögést, csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, oldja a letapadt nyálkát.
Az illatos zsályát a népi gyógyászat száj- és torokgyulladás, valamint influenzafertőzés esetén ajánlja, de enyhíti a köhögést, és mérsékli a túlzott verejtékezést is.
A verbéna, vagy más néven vasfű, a rómaiak szent füve, javítja az erőnlétet, a meghűléses időben főként lázcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása miatt fogyasztjuk. Terhesség idején azonban nem javasolt, minthogy szülést elősegítő tulajdonsággal is bír.
Bármilyen gyógyteát is válasszunk, ha a fenti összetevők valamelyikét tartalmazzák, biztosak lehetünk abban, hogy elősegítik védekezőképességünk fokozását, és ha nem csak gyógyító hatással, hanem finom aromával is rendelkeznek, ráadásként még egy kis színt is hoznak a hideg hónapok szürkeségébe.
Szerző: Jáksó Nóra
(Forrás: noinetcafe.hu)