GYÓGYULJ ÉS GAZDAGODJ!

2015. január 5., hétfő

Mi a magas vérnyomás betegség?

Meghatározás
Magas vérnyomásról beszélünk, ha valakinek ismételt mérésekkel 140/90 Hgmm feletti átlagértéket mérünk. A vérnyomásmérővel mért harmadik érték a pulzus, amely normál esetben 60–100/perc értékhatárok között változik. A vérnyomás az az erő, amelyet a vér gyakorol az ütőerek falára. A vérnyomás függ a szívösszehúzódások erejétől, szaporaságától, és az áramlási ellenállástól. Az ellenállást befolyásolja a vérerek rugalmassága és átmérője, valamint az, hogy mennyi vér áramlik át rajtuk. A vérnyomás egy dinamikusan változó paraméter; emelkedik és süllyed az egyén aktivitásától, a napszaktól, valamint a fizikai terheléstől és stressztől függően. Az említett faktorok – aktivizálva az úgynevezett szimpatikus idegrendszert – pulzust és vérnyomást emelnek. A vérnyomást befolyásoló tényezők közé tartozik a szervezet sóháztartása, a folyadék kiválasztását szabályozó hormonok, a vérerek rugalmassága, tágulása vagy összehúzódása. Ha valamelyik szabályozó mechanizmus károsodik, a magas vérnyomás "rögzül" és kialakul a hipertónia betegség.
Tünetek
A hipertónia sajnos nagyon tünetszegény, ezért szűréssel (=rendszeres vérnyomásméréssel) keresni kell. A legtöbb páciens enyhe fejfájást, esetleg szédülést, látászavart, fülzúgást, szapora szívverést, alvászavart vagy indokolatlan nyugtalanságot, idegességet tapasztal.
Szövődmények
A fel nem ismert magas vérnyomás tartós fennállás esetén károsíthatja a vesét, az agyat, a szemet és a szívet. Ennek következtében agyvérzés, szívinfarktus, szívelégtelenség, látászavarok, vesebetegség alakulhat ki. A szövődmények fellépte függ a vérnyomás mértékétől és a társbetegségektől. Ilyenek az egyidejűleg fennálló cukorbetegség, magas vérzsírszint, vesebetegség. Az együttes szív- és érrendszeri rizikószint (amely mutatja, hogy mennyi esélye van egy személynek, hogy 10 éven belül szívbetegségben haljon meg) kiszámítható a SCORE chart nevezetű táblázattal orvosi segítséggel.
Okok
A magas vérnyomás oka nagyrészt ismeretlen, általában örökletes tényezőkre vezethető vissza. Az ismert okok döntő többsége hormonális eredetű (pajzsmirigy-túlműködés, mellékvese-betegség, vesebetegségek, terhesség alatti hipertónia). Bár az okot sokszor nem lehet azonosítani, néhány faktorról tudjuk, hogy növeli a hipertónia kialakulásának esélyét, és súlyosbítja a már fennálló magas vérnyomást. Ezek a következők:
  • Elhízás (a hasi zsírszövet nagy érellenállást jelent)
  • Kevés mozgás (zárva vannak az úgynevezett rezisztenciaerekben lévő kis szelepek, amelyek a vérelfolyást segítik)
  • Dohányzás (érösszehúzódás, vérnyomásemelő anyagok szintjének emelkedése a nikotin hatására)
  • Túlzott alkoholfogyasztás (vérnyomásemelő anyagok szintjének emelkedése az alkohol hatására)
  • Túlzott sóbevitel (vízvisszatartás és vérnyomásemelő anyagok szintjének emelkedése a szervezetben)
  • Fogamzásgátlók (hormonhatás)
  • Bizonyos gyógyszerek, például szteroidok, kokain és amfetaminszármazékok szedése
A vérnyomásmérés értelmezése
A vérnyomás mérésénél két értéket határozunk meg. Ezek közül az első magasabb: a szisztolés nyomás, azaz a nyomásnak a vérerek falát terhelő csúcsértéke a szív összehúzódásakor. A második a diasztolés nyomás, amit a szív pihenő fázisában az erek rugalmasságuknál fogva tartanak fenn. A nagyon alacsony "perérték" önmagában még nem kóros, de a két vérnyomásérték különbsége – amely a "pulzusnyomást" adja – 60 Hgmm átlagérték felett független rizikófaktora az érrendszeri megbetegedéseknek. Mindkét értéket higanymilliméterben (Hgmm) mérik, és azokat szisztolés/diasztolés nyomásértékekként adják meg. Például 120/80 Hgmm vérnyomás esetén a szisztolés nyomás értéke 120, a diasztolés nyomásé 80 Hgmm, jelölése 120/80. A vérnyomás folyamatosan változó, de nyugalmi helyzetben felnőtteknél általában a következőképp jellemezhető:
  • Normális vérnyomás: 120 Hgmm-nél kisebb szisztolés és 80 Hgmm-nél alacsonyabb diasztolés érték.
  • Hipertónia, 1. stádium: a szisztolés nyomás 140–159 Hgmm és/vagy a diasztolés 90–99 Hgmm.
Létezik 2. és 3. stádium is amely a súlyosságra utal, de ennek megítélése szigorúan orvosi feladat. A vérnyomásmérés technikája: Lehetőség szerint karos mandzsetta használata javasolt. A vizsgálatot ülő helyzetben leginkább a reggeli órákban 6-9 óra között vagy az ébredés utáni első órában, nyugalmi helyzetben javasolt végezni. Időnként esti mérés is indokolt. Ha a mért érték magas, negyed óra múlva újbóli mérés javasolt, majd ezen értékek lejegyzése egy vérnyomásnaplóba. Rosszullétek alkalmával a vérnyomásmérés hasznos lehet. Orvosi viziteken a napló bemutatása hasznos lehet. 

Mit tehet Ön a magasvérnyomás-betegség megelőzése érdekében?
  • Mozogjon rendszeresen legalább másnaponta 30–50 percet!
  • Étkezzen egészségtudatosan (sószegény, kalóriában kiegyensúlyozott étrend). Egyen több halat, zöldséget és gyümölcsöt!
  • Ne fogyasszon egy egységnyi alkoholnál többet naponta (1E = 1 dl bor; 2,5 dl sör; 0,3 cl tömény ital)!
  • A dohányzás megkettőzi a szív-ér rendszeri betegségek kialakulásának esélyét, ezért csökkentse, majd hagyja el!
  • Keresse fel háziorvosát, aki tanácsokkal és szükség esetén gyógyszerrel segít a célvérnyomás beállításában!
Javasoljuk, hogy ellenőrizze rendszeresen vérnyomását.
Adjon esélyt az egészséges életnek!
(Forrás: 1aPHARMA)