GYÓGYULJ ÉS GAZDAGODJ!

2015. január 5., hétfő

A cukorbetegség



Magyarországon félmillió ember szenved cukorbetegségben, s ez a szám napról napra növekszik. A betegség a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése, melyet a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon elégtelensége vagy hiánya okoz. A szervezetben az inzulin juttatja a sejtekbe a cukrot, szabályozva ezzel a vér cukorszintjét. Az inzulin hiánya által kórosan magas cukorszint halmozódik fel a vérben és a vizeletben, s ez különböző következményeket, tüneteket von maga után.
A betegség típusai
A cukorbetegség tünetei sok esetben hasonlóak, de azok valójában két külön főcsoportba oszthatók.
I-es típusú cukorbetegség
Általában fiatalkorban jelentkezik. Genetikailag erre hajlamosabb egyénekben, negatív környezeti tényezőkhatására hirtelen egy rossz mechanizmus, egy autoimmun (negatív védekezési) folyamat jelenik meg, melynek hatására az összes inzulintermelő sejt elpusztul. Így azok nem tudják csökkenteni a vér cukorszintjét. Erre megfelelő gyógymódot csak a kívülről – injekciós formában – juttatott inzulin jelent.
Tünetei
A betegség gyorsan alakul ki, kismértékű genetikai öröklődést mutat, a betegek általában soványak. Jellegzetestünetei közé tartozik: sok vizelet, fogyás, szomjúság.
Mit tehet Ön az I-es típusúcukorbetegség ellen?
A betegség hirtelen és nagyrészt genetikailag öröklött tényezők hatására történik, de a stresszmentes életmód mindenképp csökkentheti ennek esélyét. Az I-es típusú cukorbetegség esetében nagyon fontos a napi bevitt szénhidráttartalom figyelése. A szénhidrát tartalmú ételek növelik legnagyobb mértékben a vér cukorszintjén. Eltérő nézetek vannak jelen a betegség kialakulásának lehetséges okával kapcsolatban: egyes irányzatok szerint a csecsemőkorban adott tehéntej tartalmú összetevők, más nézet szerint vírus okozta fertőzések kezdik pusztítani a hasnyálmirigysejteket. Kiemelten fontos a kiegyensúlyozott étrend követése és a vércukor szinten tartása. Amennyiben a családban előfordult I-es típusú cukorbetegség, gyakori szűrővizsgálat ajánlott.
II-es típusú cukorbetegség
Felnőttkori betegségként tartják számon, de sajnos a modernkori életformának (chips, cukorkák, tv, videojátékok, számítógép) köszönhetően egyre inkább lefelé tolódott az életkor a felismert cukorbetegek körében. Az I-es típusnál sokkal gyakrabban fordul elő a II-es típusú cukorbetegség. Ebben jelentős szerepet játszik a páciens életmódja, táplálkozása. A II-es típus esetében jelen van a szervezetben az inzulin, de annak hatékonysága csökken, az inzulinelválasztó mechanizmus romlik, a sejtek egyre inkább érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben. Ennek hatására emelkedik a vércukorszint, s az inzulint termelő sejtek még több inzulint termelnek. Majd végül az inzulintermelés kimerül. A betegek kezelésére kezdetben elegendő lehet az életmód- és a táplálkozási szokások megváltoztatása. A későbbiekben gyógyszeres kezelés, mely csökkenti a vér cukorszintjét, illetve növeli az inzulin hatását. Az inzulintermelés kimerülését követően az I-es típushoz hasonlóan injekciós formában inzulinpótlás válik szükségessé.

Tünetei
A II-es típusú cukorbetegség általában tünetszegényen zajlik. Éveken keresztül is diagnosztizálatlan maradhat, de gyakori tünetként jellemző a betegekre az elhízás, magas vérnyomás, nagy has (körfogat), mely a mozgásszegény életmódnak és az egészségtelen táplálkozásnak is köszönhető. Felszaporodása, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekre való fokozott hajlam jellemezheti a betegeket. (A felsorolt érrendszeri betegségekre utaló rizikófaktorok együttes fennállása esetén a betegség kialakulásának kockázatai nem összeadódnak, hanem összeszorzódnak, s ezzel rohamos mértékben növelik stroke-események kockázatát. A II-es típus csak lassan alakul ki és válik látványossá, gyakran sajnos csak akkor válik felismertté, amikor már bekövetkezett a szívinfarktus vagy az agyi érkatasztrófa. Manapság ez a tünetegyüttes metabolikus szindróma néven vált ismertté.) 

A cukorbetegség mértékének megfelelően eltérő tünetek tapasztalhatók.
Általános tünetek:
fáradtság, teljesítménycsökkenés. Emelkedett vérinzulinszint miatt (a II-es típus kezdeti fázisában jelentkező): farkasétvágy, izzadás, fejfájás. Magas vércukorszintre jellemző tünetek: nagy mennyiségű vizelet gyakori ürítése, szomjúság, sok folyadék fogyasztása, fogyás. Folyadék- és elektrolitháztartás-zavar tünetei: éjszakai vádligörcs, látászavarok (a lencse víztartalmának változása miatt). Bőrtünetek: viszketés, bakteriális és gombás bőrfertőzések, vöröses arcszín. Potencia- vagy menstruációzavarok.


Mit tehet Ön a II-es típusú cukorbetegség megelőzése érdekében?
A rossz táplálkozási szokások, ülőmunka, sok fekvés, negatív irányba befolyásolhatják a betegséget. Azok az emberek, akik hízás esetén csak a hasukra híznak, nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Alapjában véve a II-es típusú cukorbetegség is örökletes tényezőket mutat, de az életmód ezt rendkívüli módon befolyásolhatja. Fontos a testsúlycsökkentés, a megfelelő étrend kialakítása: a rostokban dús táplálkozás, az alacsony glikémiás indexű (az azonos mennyiségű glükózhoz viszonyított alacsony vércukoremelő) ételek (zöldség, gyümölcs, állati fehérje és zsír) fogyasztása. Mindezek mellett kerülendők a gabonafélék, a burgonya, a kukorica, a cukor és a tejtermékek. A csicsóka alapvető inzulinforrásnak számít, így annak fogyasztása ajánlott. Az étrend fehérjetartalma az összes energiabevitel 20%-át tegye ki: ezen belül 2/3 növényi, 1/3 állati eredetű formában. Az összes energiamennyiség 30%-ánál ne legyen magasabb a bevitt napi zsírmennyiség. Ezen belül minél nagyobb mennyiségben szerepeljen többszörösen telítetlen zsírsav. Napi 5-6-szori étkezés javasolt. Kávé, tea megengedett, de alkohol fogyasztása nem ajánlott. Megfelelő táplálkozás mellett rendkívül fontos a napi rendszeres testmozgás.
Terhesség alatti, gesztációs cukorbetegség
A cukorbetegség egy átmeneti formája a terhesség alatti, ún. gesztációs diabétesz. A terhesség alatt romlik a cukoranyagcsere, emelkedhet a vércukorszint, ami a fejlődő magzat számára káros lehet.
Tünetei
Ez az állapot viszonylag tünetszegény, ezért minden kismamánakrészt kell vennie szűrővizsgálaton, hogy szükség esetén anyagcseréjét diétával, esetleg inzulinnal mielőbb helyreállítsák.
Szövődmények
Rendkívül fontos a cukorbetegség időben való felismerése, az életmódváltás, illetve gyógyszeres, szükség esetén injekciós kezelés. A cukorbetegség komolyabb esetekben különböző, rendkívül veszélyes szövődményekhez vezethet: I-es típus esetén előfordulhat diabéteszes kóma. Ekkor a szervezet nem tud cukrot felhasználni az energiatermelés érdekében, ezért izom és zsír kerül lebontásra. Mindkét betegség esetén előfordulhat szövődményként szívkoszorúér betegség, stroke, vesebetegség, idegkárosodás, valamint a lábfej elégtelen vérellátása miatt amputáció válhat szükségessé. A retinában okozott károsodás mértéke sok esetben sajnos a vakságig vezet. Ezért rendkívül fontos a betegség időben való felismerése és kezelése, illetve a teljes életmódváltás.

(Forrás: 1aPHARMA)