GYÓGYULJ ÉS GAZDAGODJ!

2015. július 14., kedd

A zöldség- és gyümölcslevek szerepe a táplálkozásban


A zöldség- és gyümölcsleveknek fontos szerepük van a táplálkozásbanNapjainkban óriási a választék dobozos gyümölcslevekből. 
Ám sokan egészségtudatosságból az adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentes, száz százalékos termékeket részesítik előnyben. 
Manapság frissen préseltnek nevezzük azokat a leveket is, amelyeket nem gyümölcspréssel, hanem gyümölcscentrifugával állítunk elő. 
A zöldség- és gyümölcsleveknek fontos szerepük van a táplálkozásban, de napi egy-két pohárnál többet nem érdemes fogyasztani belőlük, hiszen energiatartalmuk magas. 
A szomjat továbbra is inkább vízzel kell oltani.
A különbség az elkészült levek rosttartalmában van. 
Rostmentes lére akkor lehet szükség, ha az emésztőrendszer teljes tehermentesítést igényel. 
A préseléssel, turmixolással nyert levekben bőven találhatók rostok, amelyek az egészséges bélműködés szempontjából fontosak.
Ha igazán egészséges leveket szeretne készíteni, esetleg léböjtkúrára vállalkozik, akkor a nyersanyagokat biopiacon érdemes beszerezni. 

A gyümölcsöket és a zöldségeket alaposan mossa és hámozza meg, és a jobb ízhatás kedvéért nyugodtan keverje a különféle hozzávalókat. 
Nagyon finom például a cékla almával, az ananász körtével vagy a sárgarépa almával.
Fontos, hogy a leveket mindig frissen készítse olyan mennyiségben, amennyi egyszerre elfogy, mert a vitaminok nagy része az oxigén hatására elbomlik, így a termék sokat veszít értékéből. 
Három közepes almából, vagy négy sárgarépából és egy céklából nyerhet ki egy pohár levet.

A testünk szó szerint úgy működik, mint egy gyümölcsfacsaró. 

Mikor gyümölcsöket és zöldségeket eszünk, a testünk megemészti őket, úgy, hogy kivonja a gyümölcs levét, azért, hogy hozzájusson a tápanyaghoz. 
A test ezután a fennmaradó rostokat a belekbe küldi. Mi azonban a facsaró által kinyerjük a gyümölcs levét, így könnyebbé tesszük a szervezet számára a tápanyaghoz való hozzájutást, ezután a testnek nem kell már felbontania a gyümölcsöt vagy a zöldséget.

Talán azt gondolja, hogy a 100% -os ipari gyümölcslevekből is megfelelő mennyiségű tápanyagokhoz juthat. 

De nagy különbség van a kettő között, nem számít mekkora mennyiséget fogyaszt el. 
Csak a friss gyümölcslé igazán friss és élő enzimekkel teli, amire a szervezetnek szüksége van, és segít annak. 
A gyümölcs- és zöldséglevek, amiket palackokban vagy dobozokban vásárol, pasztörizálva vannak. 
A magas hőmérséklet, amivel a pasztörizálás jár, elpusztítja az egészséges tápanyagokat és vitaminokat a gyümölcslében.



A friss gyümölcslé által hozzájutunk ásványokhoz, alapvető zsírsavakhoz, vitaminokhoz, fehérjékhez és szénhidrátokhoz, csak néhányat említve. 

Ez mind szükséges a jó egészséghez, és emellett sok energiát és kicsattanó egészséget biztosítanak, csökkentik a betegségek kockázatát és megerősítik a csontjainkat.

(Forrás:receptmix.hu)