GYÓGYULJ ÉS GAZDAGODJ!

2015. július 20., hétfő

Milyen vitaminokra van szükségünk 50 év felett?

Sportos, idősebb férfi karját erősíti a tengerparti móló korlátjánál.
Vitaminokra minden korosztálynak szüksége van. Szervezetünk ugyanis nem képes előállítani – vagy nem a megfelelő mennyiségben – a vitaminokat, ezért hiányukat pótolnunk kell. A kor előrehaladtával – ha nem figyelünk oda egészségünkre – nagyobb a kockázata a komolyabb betegségeknek is, mint például a cukorbetegség, szívkoszorúér-betegség vagy emésztő szervrendszeri megbetegedések.
Milyen vitaminokra lehet szükségünk?
Kalcium
Erre nagy szüksége van a szervezetünknek, hiszen ez a korral akár felére vagy harmadára is csökkenhet szervezetünkben, melynek egyenes következménye a csontritkulás. Nőknél ez általában 50 éves korban, míg férfiaknál később, kb. 70 éves korban jelentkezik.
Kalciumban gazdag ételek:
  • kelkáposzta
  • brokkoli
  • szója
  • fejtett bab
  • tejtermékek
  • füge

D-vitamin
A csontritkulással szembeni harcot csakis a kalcium és a D-vitamin kombinációjával vehetjük fel. A D-vitaminnak fontos szerepe van a sejtek életciklusának serkentésében és a csontnövekedésben egyaránt.
D-vitamin-források:
  • halmájolaj
  • tojás
  • máj
  • tejtermékek
  • margarin
  • tej

Magnézium
A magnéziumhiány időskorra szintén fokozódik, ezért nagyon fontos annak pótlása. Az adagolásról célszerű háziorvosunkat megkérdezni, mert túlzásba vitt fogyasztása veseproblémákat szülhet.
Ezekben az ételekben sok a magnézium:
  • szárazbab
  • olajos magvak
  • fokhagyma
  • sóska
  • spenót
  • teljes kiőrlésű liszt, korpa

Cink
A cink erősíti az immunrendszert, hiánya viszont szemérzékenységet, bőrproblémákat, hajhullást vagy akár hasmenést is okozhat. A cink a nemi működésben is fontos szerepet játszik.
Cink ezekben az ételekben található:
  • mandula
  • borsó
  • tökmag
  • lencse
  • marhahús
  • máj

B-vitaminok
A B-vitaminoknál a B12-vitaminnak van különös jelentősége, mert hiánya vérszegénységhez vezethet. Lényeges megemlíteni a sejtmegújító szerepét, melyre időskorban szintén nagy szükségünk van.
B12-vitaminban dús ételek:
  • máj
  • hús
  • tőkehal
  • hering
  • csírák
  • savanyú káposzta

C-vitamin
A C-vitamin fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit. Antioxidáns hatása véd a rákkeltő anyagok káros hatásától, védelmet nyújt a szürkehályog ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezáltal csökkenti a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.
C-vitaminban gazdag ételek:
  • citrusfélék
  • csipkebogyó
  • paradicsom
  • paprika
  • kelbimbó
(Forrás:gyogyszernelkul.com)