Vitaminokra minden korosztálynak szüksége van. Szervezetünk ugyanis nem képes előállítani – vagy nem a megfelelő mennyiségben – a vitaminokat, ezért hiányukat pótolnunk kell. A kor előrehaladtával – ha nem figyelünk oda egészségünkre – nagyobb a kockázata a komolyabb betegségeknek is, mint például a cukorbetegség, szívkoszorúér-betegség vagy emésztő szervrendszeri megbetegedések.
Milyen vitaminokra lehet szükségünk?
Kalcium
Erre nagy szüksége van a szervezetünknek, hiszen ez a korral akár felére vagy harmadára is csökkenhet szervezetünkben, melynek egyenes következménye a csontritkulás. Nőknél ez általában 50 éves korban, míg férfiaknál később, kb. 70 éves korban jelentkezik.
Kalciumban gazdag ételek:
- kelkáposzta
- brokkoli
- szója
- fejtett bab
- tejtermékek
- füge
D-vitamin
A csontritkulással szembeni harcot csakis a kalcium és a D-vitamin kombinációjával vehetjük fel. A D-vitaminnak fontos szerepe van a sejtek életciklusának serkentésében és a csontnövekedésben egyaránt.
D-vitamin-források:
- halmájolaj
- tojás
- máj
- tejtermékek
- margarin
- tej
Magnézium
A magnéziumhiány időskorra szintén fokozódik, ezért nagyon fontos annak pótlása. Az adagolásról célszerű háziorvosunkat megkérdezni, mert túlzásba vitt fogyasztása veseproblémákat szülhet.
Ezekben az ételekben sok a magnézium:
- szárazbab
- olajos magvak
- fokhagyma
- sóska
- spenót
- teljes kiőrlésű liszt, korpa
Cink
A cink erősíti az immunrendszert, hiánya viszont szemérzékenységet, bőrproblémákat, hajhullást vagy akár hasmenést is okozhat. A cink a nemi működésben is fontos szerepet játszik.
Cink ezekben az ételekben található:
- mandula
- borsó
- tökmag
- lencse
- marhahús
- máj
B-vitaminok
A B-vitaminoknál a B12-vitaminnak van különös jelentősége, mert hiánya vérszegénységhez vezethet. Lényeges megemlíteni a sejtmegújító szerepét, melyre időskorban szintén nagy szükségünk van.
B12-vitaminban dús ételek:
- máj
- hús
- tőkehal
- hering
- csírák
- savanyú káposzta
C-vitamin
A C-vitamin fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit. Antioxidáns hatása véd a rákkeltő anyagok káros hatásától, védelmet nyújt a szürkehályog ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezáltal csökkenti a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.
C-vitaminban gazdag ételek:
- citrusfélék
- csipkebogyó
- paradicsom
- paprika
- kelbimbó