GYÓGYULJ ÉS GAZDAGODJ!

2014. augusztus 12., kedd

7 lépéses stresszkezelés


Sokan sokféle helyzetre mondják, hogy STRESSZES. Van, akit már az is kikészít, ha a mobilja is elkezd csörögni, miközben a vonalason beszél, másnak a túlzottnak tűnő munkahelyi terhekbe törik bele a bicskája, megint mást az állandó megfelelési kényszer hoz elviselhetetlennek megélt helyzetbe.

Definíciója szerint a stressz olyan folyamatos feszültség vagy tartós idegesség, amely a szervezet válaszreakciójaként jelentkezik bizonyos állandó negatív ingerek hatására. Általában azt éljük meg stresszhelyzetnek, amikor úgy érezzük, hogy nincs befolyásunk, ráhatásunk a bennünket érő eseményekre.


1.Keresd meg a stressz igazi forrását!

Gyakorta, ha stresszes helyzetet élünk meg, úgy érezzük, hogy a stressz minden irányból támad. Olyanná válunk, mint amikor gyerekkorunkban kidobóst játszottunk és védekezésre kényszerültünk: jobbra-balra ugrálunk behúzott nyakkal, hogy elkerüljük a felénk repülő labdaáradatot. Ehelyett érdemes végiggondolni, mi a legfőbb bajunk az adott helyzettel: lehet, hogy egy vita a főnökünkkel, egy közelgő határidő, a felgyülemlett szennyes vagy egy otthoni veszekedés az igazi ludas. Ha megtalálod a stressz igazi forrását, máris egy lépéssel közelebb vagy ahhoz, hogy összeszedd magad és elkezdj cselekedni!

2.Döntsd el, mire van befolyásod - és foglalkozz azzal!

Bár nincs ráhatásod arra, hogy a főnököd hogyan viselkedik, a sógorod mit szól az új kocsidhoz, hogy az infláció hogyan alakul, de arra igenis van, hogy minderre hogyan reagálsz, mivel töltöd az idődet, hogyan dolgozol a munkahelyeden és mire költöd a pénzed.

A stresszt csak még tovább tüzeled, ha olyan dolgokkal próbálsz foglalkozni, amelyekre nincs ráhatásod. Ha például nyomaszt egy munkahelyi feladat nagysága, akkor ne azon dolgozz, hogy egyből megoldd az egészet, hanem azon töprengj el, hogyan oszthatod fel kisebb, megléphetőbb lépésekre a munkát.

3.Foglald el magad olyan dolgokkal, amelyeket szeretsz!

Sokkal könnyebben kezeled majd az alkalmanként rád törő stresszt, ha életed többi részét olyasmikkel töltöd meg, amit élvezel. Még ha a munkád igazi stresszforrás is, találhatsz olyan hobbit, amely feltölt és örömmel tölt el.

4.Szabadulj meg a felesleges stresszforrásoktól!

Vizsgáld meg napi teendőidet és döntsd el, hogy valóban szükség van-e mindegyikre. Lehet, hogy   túl sok dologra mondasz igent, hogy túl nagy részt vállalsz a házimunkából, hogy minden létező értekezletre elmész… Ezentúl válaszd ki azokat a dolgokat és eseményeket, amelyekre nemet mondhatsz. Rögtön időt szabadítasz fel és ez önmagában is csökkenti a stresszt.

5.Kerüld a veszélyzónákat!

A stresszorok rád gyakorolt ereje, hatása azon is múlik, hogy szervezeted milyen állapotban van. Ha nem alszol eleget, ha nem mozogsz, ha újabb és újabb kávékkal próbálod formában tartani magad, akkor felesleges kellemetlenségeknek teszed ki magad. Pihend ki magad, oldd a rendszeresen felgyülemlő stresszt egy kis testmozgással, válogasd meg, mit eszel és máris hatalmasat léptél előre.

6.Vedd észre, hogy különbség van az aggodalom és a törődés között!

Néha belemerülünk a negatív gondolatokba, félholtra aggódjuk magunkat bizonyos ügyeken. Mintha úgy éreznénk, hogy az aggódással tehetünk valamit a probléma megoldásáért. Ez valójában nincs így. Fontold csak meg a következőt: ha elmész nyaralni, egész héten aggódhatsz az otthon maradt növényeidért, mégis elképzelhető, hogy kiszáradva és megbarnulva várnak téged, amikor hazatérsz. Az aggodalom nem helyettesíti a locsolást. Ugyanígy, ha aggódsz a pénzügyeidért, azzal nem segítesz magadon. Viszont, ha törődsz a pénzügyeiddel – családi költségvetést készítesz, odafigyelsz a kiadásokra, otthonról viszel ebédet, stb. – akkor valóban tettél a helyzet megoldásáért.

7.Fogadd el, hogy nem vagy tökéletes!

Törődj bele, hogy bármikor becsúszhat egy hiba. Ha folyton tökéletes akarsz lenni, akkor úgy éled majd a napjaidat, mintha tojáshéjon egyensúlyoznál – ez pedig rövid időn belül szorongással tölt el. Felesleges súlyt teszel a vállaidra – amelytől könnyűszerrel megszabadulhatsz, ha belátod, hogy te is csak ember vagy.


(forrás: positivityblog)