GYÓGYULJ ÉS GAZDAGODJ!

2014. augusztus 1., péntek

Sok férfi szenved önbizalomhiányban, mikor nőkkel való ismerkedés kerül előtérbe

Az önbizalomhiány megszüntethető, ha az illető végigmegy egy meghatározott személyiségfejlődésen

Az önbizalomhiány vagy az alacsony önbecsülés nincs közvetlenül definiálva a buddhista tradícióban, de mindenképp negatív érzelemként vagy érzékcsalódásként osztályoznák, mivel ez felnagyítja az egyén képességeinek és tulajdonságainak korlátait és a potenciálját a növekedésre. Tehát röviden: minden érző lényben megvan a potenciál, hogy teljesen tökéletes Buddhává váljon. Ha valaki nem érti ezt, akkor azt az egyént becsapták ebből a szempontból.
Az önbizalomhiány sok különféle aspektusból származhat, mint pl.: bűntudat, befelé forduló düh, a tökéletesség nem realisztikus elvárásai, az alázatosság hibás érzékelése, félelem a változástól vagy hibák elkövetésétől, depresszió stb. A depresszió tulajdonképpen szintén lehet eredménye az önbizalomhiánynak. 
Az alábbiak olyan jelek, amik azt mutatják, lehet, hogy önbizalomhiánytól szenvedsz. Bárki, aki átlag feletti gyakorlattal rendelkezik, az észre fogja venni ezeket a jeleket és meg fogja állapítani, hogy önbizalomhiányod van. Győződj meg arról, hogy tudatában vagy ezeknek.
Az önbizalomhiány jelei
1. Okok adása a cselekedeteidre: Tételezzük fel, hogy valaki ebédelt egy csoporttal, akiket nem ismer nagyon jól, aztán véletlenül leejtett egy pohár kólát a padlóra. Mit fog ő tenni? Nos, néhány ember azonnal elkezd okokat adni, hogy megmagyarázza, mi történt épp most olyan megjegyzéseket használva, mint „Ó, a pohár épp az asztal szélén volt.” vagy „Ó, olyan fáradt vagyok ma, emiatt nem koncentráltam.” A magabiztos emberek nem adnak okokat a cselekvéseikre: Ha elejtettél egy poharat, vagy csináltál egy hibát, akkor ez nem változtatja meg azt, hogy ki vagy. Ez a te jogod, hogy hibákat kövess el, mert ember vagy és nem kell találnod kifogásokat ezek elkövetésére.
2. Azonnali válasz a kritikákra: Biztos vagyok benne, hogy tapasztaltál már olyan szituációt, amikor egyik barátodnak mondtak egy kicsi kritikai megjegyzést és ő azonnal és agresszíven válaszolt erre. Pl. ha valami olyasmit mondtál a barátodnak, mint „A teljesítményed nem volt olyan jó ma.” és ő azt válaszolta „Nem, nem, nem, ez csak azért van, mert fáradt vagyok.” vagy „Nem, csak valami másra gondoltam, mialatt dolgoztam, és emiatt el volt vonva a figyelmem.” Ez mutatja, hogy önbizalomhiánya van. A magabiztos emberek meghallgatják a kritikát és megnézik, hogy ez építő vagy nem. Ha építő volt, elfogadják, ha nem, akkor ez nem zavarja őket túlzottan. Ha látnál egy testépítő bajnokot és azt mondanád neki „Hé, meglehetősen gyengének nézel ki.”, mit fog tenni? Csak mosolyogni fog és arrébb megy, mert tudja, hogy ő egy bajnok.
3. Ellensúlyozás: Az egyik barátom igazán izgatottnak nézett ki egyik nap és amikor ezt mondtam neki, ő azt válaszolta, hogy „Én soha nem vagyok izgatott és soha nincsenek problémáim.” Mi történt itt? A barátom egy Superman, aki mindig boldog? Természetesen nem, ő csak ellensúlyozza az önbizalomhiányát. Mindenki a saját maga módján ellensúlyoz. Az egyik személy lehet, hogy arrogánssá válik, a másik lehet, hogy a 'soha' szót használja, mint az előbbi példában, míg mások maximalistákká válnak.
Mindegyikünknek vannak gyenge pontjai, csakúgy, mint erős pontjai. Nem kell ellensúlyoznod a gyengeségeidet, mivel senki sem tökéletes. Néhány ember azt gondolja, hogy az ellensúlyozás segíthet nekik, hogy jobban érezzék magukat, de valójában a tudatalatti elég intelligens, hogy felismerje a trükköt és általában depresszióval fog reagálni erre. Előbb vagy utóbb a tudatalatti rá fog jönni, hogy valami nincs rendben és aztán depresszióssá fog tenni téged.
4. Testbeszéd: Azok az emberek, akiknek önbizalomhiányuk van, mindig védekező pozíciót vesznek föl (karok összekulcsolva és lehet, hogy ehhez társul a lábak keresztezése is). A magabiztos emberek ritkán veszik fel ezt a pozíciót, hacsak nem támadták meg őket, vagy fáznak. Szóval képezd magad arra, hogy elfelejtsd ezt a pozíciót.
5. Maximalistává válás: Egy maximalista úgy gondolja, hogy ő egy tökéletes világban él, ezért megpróbált mindent tökéletesen csinálni. A probléma az, hogy lehet, hogy izgatottá válik, ha csak 99 pontot ér el egy 100 pontos vizsgán!!! Ez azért történik, mert úgy gondolja, hogy hacsak ő nem tökéletes, akkor lehet, hogy nem válik értékes személlyé. Ez kiábrándultságot eredményez minduntalan, mivel senki – beleértve  őt is – nem lehet  igazán „tökéletes”. A magabiztos emberek nem maximalisták. Megpróbálnak sikert elérni, de nem a tökéletest. Ha kapnak egy 4-est, akkor lehet, hogy megcélozzák az 5-öst, de ha 99 %-ot kaptak, nem fogják megcélozni a 100 %-ot.
(Forrás: pua.hu)