GYÓGYULJ ÉS GAZDAGODJ!

2014. augusztus 6., szerda

Dinnye, az igazi vitaminbomba


Dinnye, az igazi vitaminbomba
Dinnye, az igazi vitaminbomba
A nyári hónapok egyik legkedveltebb zöldsége a görögdinnye. Nincs is annál jobb, mint a rekkenő hőségben egy szelet lehűtött dinnyét majszolni, amelyből szervezetünk folyadékhoz és más értékes ásványi anyaghoz, vitaminhoz juthat. Akár izotóniás italként is fogyaszthatjuk, mert pótolja a napi szükséges vitaminbevitelt. A dinnyének nagyon magas a víztartalma, emiatt kiválóan méregteleníti és tisztítja a szervezetet. Különböző fogyókúrák és diéták is kötődnek a dinnyéhez.
A dinnye jótékony hatásai
A görögdinnye 90%-a víz, fogyasztásával salaktalaníthatjuk bélrendszerünket. Pozitívan hat az emésztésre, mivel serkenti a belek ürülését. Ha huzamosabb ideig fogyasztunk dinnyét, a vér savbázis egyensúlyát is helyreállíthatja. A benne található rostok segítik az magát az emésztést, valamint rendkívül hatásosan tisztítja a vesét és jótékonyan hat a májra.
A görögdinnye a nyári hőségben a szervezet kiváló folyadékpótló eszköze. A benne található citrullin nagyobb mennyiségbű fogyasztás esetén a szervezetben esszenciális aminosavvá alakul, ami jót tesz a szívnek és a keringésnek.
Fogyókúra dinnyével
A dinnyében kevés kalória, szénhidrát, zsír és fehérje található, ezért megfelelő alapja diétáknak. Fogyasztásával nem kell koplalni, hiszen laktató és benne van minden ásványi anyag, amire szükség lehet. Görögdinnye kúrát egy napra is érdemes tartani, de három nap az ideális. A dinnyét kiegészíthetjük sovány tejtermékek, zöldségek és teljes kiőrlésű kenyér fogyasztásával.
Az igazi vitaminbomba
A görögdinnyében található vitaminok erősítik az immunrendszert, sokan a rák hatékony megelőző zöldségének tartják. Gazdag A-, C- és B-vitaminokban, valamint magas foszfor-, cink- és szeléntartalommal bír.
A dinnye fogyasztása megfázás esetén a folyadékpótláson túl a lázat is csillapítja, enyhíti a légúti panaszokat. Hatékony a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, gyakori fogyasztása továbbá az ízületi gyulladások kialakulásának kockázatát is csökkenti.
A görögdinnyét azért sorolhatjuk a legegészségesebb zöldségek közé, mert antioxidáns tartalma erősíti az immunrendszert számos betegséggel szemben. Görögdinnye vásárláskor igyekezzünk érett példányt kosarunkba helyezni, erről legkönnyebben úgy győződhetünk meg, ha megkocogtatva kongó hangot ad, tompa hang esetén inkább ne vásároljuk meg.
(Forrás: emmagazin.hu)