GYÓGYULJ ÉS GAZDAGODJ!

2014. augusztus 14., csütörtök

Mosolyogj az életedért!

Mi minden zajlik bennünk, ha őszintén mosolygunk? Mit érhetünk el másoknál és a saját életünkben, ha inkább felfelé görbül a szánk?
Gondoltad volna, hogy egy mosoly felér több tábla csokoládéval? Mármint a benned keltett érzések terén, ízben persze nem.
És azt tudtad, hogy egy átlag felnőtt 25 alkalommal mosolyog egy nap, míg egy gyereknél ez a szám 400? Persze nem mindegy, hogy őszinte vagy csak udvariasságból elkövetett mosolyról van szó. Amerikai pszichológusok egy felmérés során ugyanis arra jutottak, hogy az őszinte mosolyra pozitívabban és gyorsabban reagál a környezetünk. Sőt, a kétféle mosolyhoz más arcizmokat is használunk. A mosolyunk nemcsak pillanatnyi kedélyállapotunkat közvetíti mások felé, hanem akár a jövőnk is kiolvasható belőle.
Ez utóbbi állítás bizonyítására a Berkley Egyetemen 30 éven át tartó kutatás során a diákok évkönyvéből tippelték meg mosolyuk alapján, hogy életük mely területein lesznek sikeresek. Még azt is megpróbálták megjósolni, hogy az adott diák mosolya milyen hosszú házasságot jelez előre. Később a diákok életét követve, 30 év alatt bebizonyosodott, hogy bizony a széles mosolyú diákok boldogabb és sikeresebb életet élnek, mint zárt szájú társaik.
Ennek sok oka van, szerencsénkre összefoglalták a kutatások eredményét, hogy mi is lássuk, mi minden történik, amikor mosolygunk. Egyrészt csökken a stressztermelő hormonok szintje, amivel egyidőben nő a boldogsághormon, az endorfin a szervezetünkben. Csökken a vérnyomásunk is, kiegyensúlyozotabbá válik az egész rendszerünk. A mosoly olyan fizikai változásokat idéz elő, amik miatt aztán hosszabb életre számíthatunk. Őszinte mosollyal az arcunkon szimpatikusabbak leszünk másoknak, sőt, azt olvassák le rólunk, hogy jobban értünk a dolgunkhoz. Ha tehát önmarketingelni szeretnénk magunkat, és például egy állásinterjún eladni a tudásunkat, fel azzal a széles mosollyal!
A saját mosolyunkkal olyan folyamatokat indíthatunk el a szervezetünkben, mintha megennénk száz tábla csokoládét anélkül, hogy egyrészt elcsapnánk a hasunkat, másrészt pedig híznánk 10 kilót. Sőt, egyes kutatások szerint épp ezért segít a fogyásban is, elmúlik a cukor- és szénhidrátéhségünk a sok mosolygástól.
Szerintünk meggyőztünk mindenkit, hogy félre a téli depresszióval, elő a jól elrejtett mosolyokkal, de ha mégsem, akkor álljon itt ez a TED videó, amiből bővebb – és rendkívül szórakoztató formában előadott – információt  tudhatunk meg a mosolygás jótékony hatásairól.
A videó itt tekinthető meg: